Készülünk a Tánc Világnapjára : Kávészünet

Készülünk a Tánc Világnapjára

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár Zeneműtára

Tulajdonképpen kakukktojás vagyunk a könyvtár gyűjteményében, mert mindkét művészeti ág, a zene és a tánc, nyelvi korlátoktól függetlenül köt össze egymástól távoli kultúrákat, népeket térben és időben. A könyvtár, elsősorban írott dokumentumok gyűjteménye, de nem csak a könyveké. Mit találunk itt? Szinte mindent, ami őrzi, közvetíti a zenét, a táncot. Kotta, DVD, CD, hanglemez, könyv. Gyűjteményünk darabjai, ember alkotta dolgok, melyeket korábban, akár tegnapelőtt, akár 500 éve, ihlettel, inspiráltan írtak, kitaláltak, alkottak, megvalósítottak, szerettek. A zene írott közvetítő nyelve, jelrendszere nem a betű, hanem a hangjegy, a kotta. A táncé, ha leírták, a táncnotáció. A kotta és a táncjelírás mégis idegen nyelv azok számára, akik nem ismerik. S vajon hányan hallottunk arról, hogy a tánc is lejegyezhető? És még kevesebben arról, hogy a 20. század egyik legfontosabb megőrző, lejegyző rendszerét éppen egy magyar táncgéniusz, Lábán Rudolf indította útjára!

Zeneműtári gyűjteményünkből a Tánc Világnapja alkalmából a tánclejegyző rendszerek témaköréhez tartozó könyveket, kottákat emeltük ki.

Megtekintésükre a bejáratunk előtti kiállító-tárlónkban van lehetőség.

A képeket a zeneműtáros kollégák fotózták.

OIK Zeneműtár

Vélemények

2 hozzászólás ehhez: “Készülünk a Tánc Világnapjára”

 1. van der Meulen Viktória - 2024 április 30, kedd, 14:56

  Kedves Zenekönyvtár dolgozói!

  Igen nagy öröm volt számomra olvasni ezt a frappáns kis összefoglalót és a képeken felfedezni a vizuálisan is rendkívül izgalmas Lábán táncjelírást!
  Májusban lesz alkalmam személyesen is meglátogatni az izgalmasan összeválogatott, figyelmesen és esztétikusan elrendezett kiállítást!
  Üdvözlettel:
  van der Meulen Viktória

 2. Fügedi János - 2024 április 30, kedd, 16:30

  Köszönöm a kiállítást, gazdag, kevéssé ismert forrásokat tárnak az érdeklődő szeme elé. Felkeltették az érdeklődésem és kedvet adtak hozzá, hogy e könyveket egy kávészünetben kézbe is vegyem.
  Elismeréssel,
  Fügedi János

Hozzászólás küldése