Iránytű : Kávészünet

Iránytű

Welkom! Mirë se vini! Merhaba! Pari yegak! Yang shok! Ongi etorri! Shchyra zaprashájem! Dobro dosli! Foon ying! Vítejte! Van harte welkom! Welcome! Bonvenon! Tere tulemast! Khosh aamadid! Tervetuloa! Bienvenue! Willkommen! Kalos orisate! Benvenuto! Irashaimasu! Khosh keldiniz! Esiet sveicinati! Dobre doshle! Huan yin! Sain irsenee! Swagatam! Velkomen! Witaj! Bem-vindo! Bun venit! Dobro pozhalovat’! Dobrodošel! Välkommen! Mabuhay! Yin dee! Hos geldiniz! Hos geldiniz! Chao mung! Isibingelelo!

Számtalan nyelv – ugyanaz a gesztus: üdvözöljük! Amikor rátaláltam a fenti üdvözlő formulák forrására, felvillanyozódtam. Hurrá – gondoltam, mindenkit köszönthetek érdeklődésének, tanult nyelvének, netán származásának megfelelően! Azután persze egyből ámulatba estem: mennyi nyelv, mennyi különböző formula! Mindet csak nem másolhatom ide! Ráadásul az Országos Idegennyelvű Könyvtár ezek közül 170 nyelven gyűjt dokumentumokat, ami nem kevés, valamint lehetővé teszi több, mint 70 nyelv tanulását.

Miért írom le mindezt? Kicsit magamat is emlékeztetnem kell rá, hogy ma, a „Bábel tornya-incidens” után évezredekkel milyen könnyű lehet eltévedni a világban – nem csak a nyelvek között, de a nyelvek által továbbadott információ rengetegében is. Az OIK feladata és küldetése igen nemes: iránytűvel szolgálni a nyelvek, a kommunikáció és az információ dzsungelében az eltévedteknek és a most bemerészkedőknek. Ez a blog pedig kissé a könyvtárhoz is szeretne iránytű lenni. Északi, déli, keleti és nyugati nyelvek, polcok, könyvek, audio-vizuális dokumentumok, zenei- és hangzóanyagok, kották – talán egy fél élet is kevés lenne több, mint 300000 dokumentumunk egyenkénti kézbevételére! Talán ajánlhatunk Önnek valamit… Talán tehetünk azért, hogy hozzánk, az itt dolgozókhoz hasonlóan Ön is magabiztosan mozogjon az Országos Idegennyelvű Könyvtárban és – igen, talán – egy kicsit otthon is érezze magát nálunk.

Egy kalandtúrára invitáljuk tehát, mind a virtuális, mind a fizikai síkon, a nyelvek útvesztőjébe, a fenti formulák világába, idegen és nem-is-annyira-idegen kultúrák felfedezésére csábítjuk könyvajánlóinkkal, útmutatóinkkal, rendezvényeinkkel (amelyekről mától itt is értesülhet), élménybeszámolóinkkal – és az Önével is! Mindaz, amit most monitorján lát: az Öné is. Szabadon hozzászólhat, elmondhatja véleményét – sőt! Ön is küldhet könyvajánlót, beszámolót, élményeket nekünk. Ossza meg másokkal saját élményeit nyelvekről, országokról, kultúrákról, zenéről és irodalomról – a könyvtárról és a világról! Felfedezőútját kezdje itt és engedje meg, hogy a fent olvasható formulák helyett most anyanyelvemen szóljak:

Üdvözöljük az Országos Idegennyelvű Könyvtár blogján!

Paszternák Ádám
tájékoztató könyvtáros, a Kávészünet szerkesztője

Vélemények

11 hozzászólás ehhez: “Iránytű”

 1. mikulasg - 2007 október 12, péntek, 13:12

  Hajrá! Jó a cím.

 2. Ádám, könyvtáros - 2007 október 12, péntek, 13:42

  Köszönjük, igyekezni fogunk! 🙂

 3. Kóródy Judit - 2007 október 12, péntek, 14:01

  Kedves OIK,

  nagyszerű az oldal, köszönjük szépen! A bevezető pedig különösen jól sikerült, felkeltette az érdeklődésemet, figyelni fogom a blogot!

  Üdv. Judit

 4. Ádám, könyvtáros - 2007 október 12, péntek, 14:05

  A könyvtár nevében is köszönöm!
  Remélem rászolgálunk a szép szavakra és fenntartjuk a figyelmet! 😉

 5. Kukor Ferenc - 2007 október 12, péntek, 16:48

  Gratula a bloghoz,
  Feri

 6. bcs - 2007 október 12, péntek, 17:54

  sziasztok kollégák,

  nagyon kellemes ez a blog, gratulálok. Az rss máris a helyén van nálam.
  bcs

 7. Anima - 2007 október 12, péntek, 21:55

  Gratulálok a legújabb gyermekedhez! 🙂
  A cím is találó – most már a kávészünetben is dolgozni fogsz…

 8. Németh Márton - 2007 október 13, szombat, 09:09

  Gratulálok én is! Igen jó kezdeményezésről van szó, pláne ha a lakosság idegennyelv tudását nézzük… Minen eszköz igen hasznos, ami motivációt nyújthat ennek fejlesztéséhez.

 9. Ádám, könyvtáros - 2007 október 13, szombat, 10:22

  Mindenkinek köszönjük a bíztatást, igyekezni fogunk!

 10. B.Kata - 2007 október 14, vasárnap, 16:22

  Nagyon elegáns, szép és minden bizonnyal tartalmas lappal gazdagodtunk. Gratulálok és sok sikert kívánok én is!

 11. Ádám, könyvtáros - 2007 október 15, hétfő, 05:43

  Köszönjük, Kata!

Hozzászólás küldése