A Magyarországi Német Önkormányzatok Napja : Kávészünet

A Magyarországi Német Önkormányzatok Napja

Idén január 13-án, huszonnyolcadik alkalommal ünnepli a Magyarországi Német Önkormányzatok Napját a hazánkban élő német közösség.

1996-ban az egy évvel korábban alakult Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának első testülete hozta azt a döntést, miszerint minden év második szombatján a német önkormányzatok napját ünneplik. Ez alkalomból gálaműsort tartanak, melyen rangos kitüntetésekben részesítik az arra érdemes személyeket.

Az eseményen a Koch Valéria-díj és a Magyarországi Németségért Arany Dísztű elismerések kiosztása mellett a hazai német közösség legkiválóbb művészeti egyesületei, előadói is bemutatkoznak, valamint a fiatal generáció is produkciókkal készül az alkalomra.

A magyarországi német költőnőről, Koch Valériáról elnevezett díjat minden évben olyan középiskolás diákok kapják, akik kiemelkedő tanulmányi teljesítményük mellett a magyarországi német kulturális örökség ápolásában is különösen aktívak. A díj évente egy egyetemistának is adható, amennyiben a magyarországi németségről szóló, kiemelkedő szakdolgozatot készít.

A gála fénypontja évről évre a Magyarországi Németségért Arany Dísztű átadása, melyet 1997 óta ítélnek oda. Ezt olyan magyarországi németek, de akár külföldi állampolgárok is kaphatják, akik a nemzetiség érdekében nyújtott kiemelkedő teljesítményükkel, valamint a hazai németség tárgyi, szellemi és kulturális örökségének, történelmi hagyományainak megőrzéséhez kapcsolódó tevékenységükkel ezt kiérdemlik. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közgyűlése az előzetesen benyújtott javaslatok alapján évente három dísztű odaítéléséről dönt.

A rendezvény kiemelt helyet foglal el a hazai német közösség életében, nem túlzást azt állítani, hogy ez a legfontosabb esemény számukra az évben. Ezen a napon lehetőségük nyílik az egymással való találkozásra és az egész magyarországi német közösség ünneplésére.

Molnár Dorottya

Vélemények

Hozzászólás küldése