A blogról : Kávészünet

A blogról

  1. Miért épp „Kávészünet”?
  2. Tájékozódás a blogon
  3. Egyéb funkciók és lehetőségek

Hogy miért épp „Kávészünet”? Ez, kedves Látogató, egy nagyszerű kérdés!

Talán azért, mert egy jó kávé mellett a könyvtári-kulturális hírek is jobban esnek.
Talán azért, mert ahogyan a kávét, a híreket is mindenki máshogyan szereti. Itt remélhetőleg mindenki megtalálja a neki tetsző rovatot, amelyet a jobb oldalon látható menü „Kategóriák” szekciójában egyeten kattintással leválogathat. Ha pedig valaki jobban szereti a kávét csendes magányban elfogyasztani, kérheti az OIK híreit RSS-olvasójába, de akár postafiókjába is.
Talán azért, mert nincs is jobb hely egy kis beszélgetésre, mint a kávéház. Kitárgyalni a híreket, egymásnak olvasnivalót ajánlani, megosztani mindent, legyen az irodalom, kultúra, újdonság, öröm és bánat – a Kávészünet hozzászólási funkciója mindezt lehetővé teszi. Az üzenet űrlapon, vagy e-mailen keresztül az Ön cikkeit is várjuk, amelyeket örömmel közlünk tovább.

Bárhogyan is van, mi őszintén reméljük, hogy minden kedves Látogatónk talál valamit, ami érdekli és „virtuális kávéházunkban” mindenki el tud majd tölteni néhány kellemes percet!

Üdvözlettel,
az Országos Idegennyelvű Könyvtár blogjának szerkesztői

Egy blog felülete sokkal átláthatóbb és kezelhetőbb, mint egy statikus weblapé. Alapvetően négy részből épül fel:

  • fejlécből,
  • láblécből
  • tartalmi részből és
  • oldalsávból.

Ezek közül három (a fej- és lábléc, illetve az oldalsáv) minden tartalmi egységre navigálva változatlan marad, míg a tartalmi rész a megjelenített információ függvényében módosul. A blog főoldlán a tartalmi rész egymás alatt kilistázza az úgynevezett „bejegyzéseket” (a tulajdonképpeni híreket), időrendben csökkenően, azaz a legújabb bejegyzés kerül a tartalmi rész legtetejére, hogy Ön mindig a legfrissebb tartalmat lássa meg elsőként. Ha felhívást, aktuális rendezvény ajánlóját stb. tesszük közzé, akkor azt bizonyos esetekben „kiemelt tartalomként” kezeljük, azaz a bejegyzés írásának idejétől függetlenül az kerül a legelső helyre. Ezt a bejegyzés címe előtti „Kiemelt” szó feltűntetésével jelezzük.

A fejléc bizonyos értelemben gyorsmenüként is funkcionál, így a legalapvetőbb tartalmakat (visszatérés a főoldalra, általános információ a blogról és a könyvtárról, gyors üzenetküldés, vendégkönyv) keresés nélkül, egyetlen kattintással is elérheti.

Az oldalsáv a blogon a menüt helyettesíti. Itt tájékozódhat a blog legújabb bejegyzéseiről (Legfrissebb hírek), válogathat az archívumban (Archívum), megtalálja a könyvtárral való kapcsolattartás módjait (Kapcsolat), megjelenítheti a könyvtár által összeválogatott linkeket (Linkek), illetve az Önt leginkább érdelkő témában leválogathatja a tartalmat (Kategóriák).
A blog híreit kétféleképp tematizáljuk: a kategóriák és a cimkék (tulajdonképpen alkategóriák) segítségével. Az egyes kategóriákba tartozó bejegyzéseket egyetlen mozdulattal, a kategória nevére kattintva leválogathatja. Az alkategóriák között a „Címkefelhő” menüpontra kattintva válogathat. Az egyes kategóriák és alkategóriák tartalma a tartalmi részben fog megjelenni, a főoldali tartalomhoz hasonlóan csökkenő időrendben.
Szintén az oldalsávon érhető el a keresés funkció: a mezőbe írja be a keresett szót, vagy kifejezést, majd kattintson a „Keresés” gombra. A keresés eredménye szintén a tartalmi részben jelenik meg.

A láblécben a blogra vonatkozó (főleg technikai) információk láthtóak.

Több funkció is szolgálja a kényelmet és a kétirányú kommunikációt. A fejlécben található „Üzenet a könyvtárnak” menüpontra kattintva egy űrlap segítségével azonnal írhat nekünk. Az egyes bejegyzésekhez bárki hozzászólhat a bejegyzések alatt található „Szóljon hozzá”, illetve „(X) hozzászólás van” linkre kattintva. A vendégkönyvön keresztül jelezheti, hogy nálunk járt, elmondhatja véleményét a blogról és a könyvtárról.
Ha nem szeretné minden nap látogatni a blogot, de értesülni kíván a legújabb bejegyzésekről, kétféleképp is megteheti. Az oldalsáv tetején található „RSS hírcsatorna” linkre kattintva feliratkozhat RSS-szolgáltatásunkra (amennyiben rendelkezik RSS hírolvasóval), de kérheti az új bejegyzéseket egyenesen e-mail postafiókjába is. Ha az utóbbit választja, gépelje be e-mail címét az oldalsáv „E-mail értesítő” szekciójában taláható mezőbe, majd kattintson a „Feliratkozás” gombra. A megjelenő ablakban meg kell majd erősítenie a feliratkozást a képen található karaktersorozat begépelésével. A feliratkozáshoz megadott e-mail cím természetesen nem kerül nyilvánosságra, a szolgáltatás pedig nem küld kéretlen leveleket, pusztán a legújabb bejegyzéseket juttatja el Önnek. Az RSS-szolgáltatás és az e-mail értesítő természetesen ingyenes funkció.

További kérdéseit, véleményét, észrevételeit várjuk az oldalsáv „Kapcsolat” szekciójában található elérhetőségek bármelyikén!