75. születésnapját ünnepli Patrick Süskind : Kávészünet

75. születésnapját ünnepli Patrick Süskind

Patrick Süskind 1949. március 26-án született a bajorországi Ambachban. A német író és forgatókönyvíró életéről viszonylag keveset tudni, ugyanis gyakorlatilg teljesen elzárkózik a nyilvánosság elől, ritkán ad interjút, korábban már több irodalmi díjat is visszautasított. Életének legfontosabb mozzanatait és műveit azonban mi is jól ismerhetjük.

Első sikerét 1981-es Der Kontrabaß (A nagybőgő) című egyfelvonásos monológjával aratta, amely az 1984/85-ös színházi évadban a legtöbbet játszott darab volt a német nyelvű színpadokon. Azóta is gyakran szerepel több külföldi színház repertoárjában is.

Legismertebb műve A parfüm – Egy gyilkos története (Das parfüm – Die Geschichte sines Mörders) című regény 1985-ben jelent meg. A mű sikerességét mutatja, hogy több éven keresztül szerepelt a Der Spiegel német hetilap bestsellerlistáján, valamint 46 nyelvre is lefordították és mozifilm is készült belőle 2006-ban.

Helmut Dietl rendezővel közösen több forgatókönyv is fűződik a nevéhez, ilyen például a Monaco Franze (1983), a Kir Royal (1987) vagy a Rossini, amelyért 1996-ban a Német Kulturális Minisztérium forgatókönyv díját is elnyerte. Ez volt az egyetlen díj, amelyet nem utasított vissza.

Ismertebb művei közé tartoznak még A galamb (Die Taube) és a Sommer úr története (Die Geschichte von Herrn Sommer) című elbeszélései.

Könyvtárunkban az alábbi művei érhetőek el:
https://opac3.oik.oszk.hu/record/-/record/authKey/oik-goliat60668/solr?p_auth=7lbbVl7j

Molnár Dorottya

Vélemények

Hozzászólás küldése