165 éve született Jerome K. Jerome : Kávészünet

165 éve született Jerome K. Jerome

„Nem sakkjáték az élet; nem a legtöbbet tudó győzelme; kártyajáték; ügyes kéz többet nyerhet.”

(Jerome K. Jerome: Egy naplopó tűnődései)

 

165 éve született Jerome Klapka Jerome (Walsall, 1859. május 2.– Northampton, 1927. június 14.) angol író, a klasszikus angol humor nagymestere. Jerome Clapp Jerome néven született, középső nevét a magyar szabadságharc tábornoka, Klapka György tiszteletére kapta, aki londoni emigrációjában gyakran vendégeskedett a családnál.

Miután 15 évesen árván maradt, változatos munkákat vállalt: volt vasúti alkalmazott, építési vállalkozó mindenese, újságíró, tanár, sőt színész is. Az 1885-ben megjelent On the stage and off (A kulisszák titkai) című művében Jerome a rá később is jellemző meleg humorral, szolid iróniával ábrázolta színészi életének eseményeit. Egy évvel később látott napvilágot sikeres karcolatgyűjteménye Idle thoughts of an idle fellow (Egy naplopó tűnődései) címmel.

1888-ban megnősült, az ifjú pár a mézesheteket a Temzén hajókázva töltötte. Az élmények hatására nekilátott egy szórakoztató regény megírásához. A Three men in a boat (Három ember egy csónakban) 1889-ben jelent meg, s egy csapásra ismertté és gazdaggá tette. A történet során három fiatalember George, Harris és Jerome (maga az író), valamint egy Montmorency nevű kutya (az író kutyája) kéthetes temzei csónaktúrájának számtalan mulatságos epizódját és groteszk kalandját élvezhetjük végig. A világhírű regényhez folytatás is készült Three men on the bummel (Három ember kerékpáron) címmel, amelyet egy 1898-as németországi látogatás ihletett. Jerome írt komolyabb prózát és színdarabokat is, ő maga legjelentősebbnek a Paul Kelver (1902) című önéletrajzi regényét tartotta.

Az első világháborúban önkéntes mentőautó-vezetőként szolgált. Az átélt borzalmak után nem írt több humoros regényt, komorságát pedig csak fokozta mostohalánya elvesztése. Háború utáni jelentős művei közé tartozik az All roads lead to Calvary (Minden út a kálváriára vezet) című 1919-es regény és a My Life and Times című 1926-os önéletrajz. 1927-ben egy autós túra alkalmával agyvérzést szenvedett. Magyar fordításban már 1896-tól jelentek meg művei.

Jerome K. Jerome művei könyvtárunkban: https://opac3.oik.oszk.hu/results/-/results/authKey/oik-goliat1321398/solr?p_auth=GhVWPpY3

Jerome K. Jerome művei a Poject Gutenberg gyűjteményben: https://www.gutenberg.org/ebooks/author/173

(képek forrása: egy, kettő, három)

H. V.

Vélemények

Hozzászólás küldése