150 éve született Hugo von Hofmannsthal : Kávészünet

150 éve született Hugo von Hofmannsthal

Hugo von Hofmannsthal osztrák költő, novellista, drámaíró 1874. február 1-jén látta meg a napvilágot Bécsben. Idén születésének 150. évfordulóját ünnepeljük.

Hofmannsthal a 20. század elejének egyik legjelentősebb német nyelvű írója. Hírnevét elsősorban lírai költeményei, valamint Richard Strauss német operaszerzővel való közös munkája révén szerezte. 1891 és 1899 között a rövid versjátékok határozták meg munkásságát. Ekkor született többek között a Tizián halála (Der Tod des Tizian) és A kis világszínház (Das kleine Welttheater) című műve is. A századforduló után lemondott a tisztán lírai formákról, és klasszikus tragikus formákkal kezdett kísérletezni. Ezután a dráma kapott hangsúly művészetében, az élettől elidegenedett szépség helyett igyekezett mindinkább az élet felé fordulni. Darabjainak hossza is egyre nőtt. Kis és nagy drámáival, operalibrettóival világviszonylatban is nevezetessé vált. Színpadi művészete szorosan összefonódott Richard Strauss zeneszerző és Max Reinhardt rendező munkásságával, akikkel később közösen teremtették meg a Salzburgi Ünnepi Játékokat.

Straussal első ízben az Elektra című műve kapcsán kezdett dolgozni, amely már-már expresszionista, hisztérikus, szecessziós dráma. Staruss ennek második változatát használta librettó-szövegkönyvként. A zeneszerző később szövegkönyvként használta még Der Rosenkavalier, Ariadne auf Naxos, Die Frau ohne Schatten, Die ägyptische Helena és az Arabella című műveit is.

Életművének egyik, ha nem a leghíresebb műve a Jedermann című verses dráma, melyet szinte minden európai nyelvre lefordítottak. A mű a Salzburgi Ünnepi Játékokra készült, és később annak állandó repertoárdarabja is lett.

Magyar és német nyelven megtalálható művei mellett zeneműtárunkban a Richard Strauss által megzenésített művek és kották is fellelhetőek: https://opac3.oik.oszk.hu/results/-/results/authKey/oik-goliat71356/solr?p_auth=sCs9cliX

Molnár Dorottya

Vélemények

Hozzászólás küldése