125 éve született Erich Kästner : Kávészünet

125 éve született Erich Kästner

Pontosan 125 éve, 1899. február 23-án született Erisch Kästner. Neve világszerte szorosan összeforrt gyermek- és ifjúsági regényeivel, mint például A két Lotti (Das doppelte Lottchen), az Emil és a detektívek (Emil und die Detektive) vagy A repülő osztály (Das fliegende Klassenzimmer). Ifjúsági regényei mellett azonban verseskötetek, esszék, valamint forgatókönyvek is fűződnek a nevéhez. Írásaiban a kezdetektől fogva szívesen használta az irónia és a humor eszközeit.

1917-ben besorozták, a katonaként szerzett élményei pedig erősen hozzájárultak antimilitarista szemléletének kialakulásához. Ezután beiratkozott a lipcsei egyetemre, ahol történelmet, filozófiát, német nyelvet, irodalmat és színháztudományt tanult. Ennek elvégzése után Berlinbe költözött, és egy igen termékeny időszak kezdődött az életében. Megírta első gyermekkönyvét, az Emil és a detektíveket, amellyel óriási sikert aratott. A háború alatt több könyvét is elégették, és a Gestapo is folyamatosan zaklatta, mivel nézetei ellentétesek voltak az akkori német szellemmel. Ennek ellenére nem menekült el, álnéven írt forgatókönyveket, többek között a Münchausen báró című film forgatókönyvét is.

A háború után Münchenbe költözött, ifjúsági lapot indított, többekkel együtt irodalmi kabaré műsort szerkesztett és ekkor írta meg A két Lottit is.

A háború okozta sebeket soha nem tudta felejteni, a hidegháborút és országa megosztottságát nehezen viselte, ezt a vívódást pedig több káros szenvedéllyel próbálta orvosolni, melyek végül az 1974-ben bekövetkező halálához is vezettek.

Az író 125. születésnapja alkalmából Martin Mühleis rendező egy különleges színházi előadással készül, amely a „Die Sextanten” formáció zenészeinek játékával egészül ki. A darabot – amely az 1920-as évek Berlinjén keresztül mutatja be Kästner életét – a korszak irodalmi-zenei revüinek hagyományai szerint álmodták meg. A „Prost, Onkel Erich!” címet viselő előadást 2024-ben több németországi városban is megtekinthetik az érdeklődők, többek között Stuttgartban, Magdeburgban, Hamburgban, Wolfsburgban és Lipcsében.

A 2024-es évben két okból is fontos megemlékeznünk a szerzőről, ugyanis születésének 125. évfordulója mellett halálának 50. évfordulója is ebben az évben lesz.

Könyvtárunkban az alábbi művei érhetőek el:
https://opac3.oik.oszk.hu/record/-/record/authKey/oik-goliat29033/solr?p_auth=iD6nW5hb

Molnár Dorottya

Vélemények

Hozzászólás küldése