100 éve született Johannes Mario Simmel : Kávészünet

100 éve született Johannes Mario Simmel

1924. április 7-én született Johannes Mario Simmel osztrák író. Vegyészmérnökként végzett, és 1943-tól a második világháború végéig kutatóként dolgozott. Szaktudásának köszönhette, hogy származása ellenére kimaradt a zsidók ellen irányuló kegyetlenségekből. Ebben az időben még nagyrészt újságcikkekben és fordításokban merült ki írói tevékenysége.

Első elbeszéléskötete 1947-ben jelent meg Begegnung im Nebel címmel. Az 1950-es években rátalált a neki legtesthezállóbb műfajra, a társadalomkritikát és a melodrámát ötvöző regényre. Az áttörést írói karrierjében az 1960-ban megjelent Es muss nicht immer Kaviar sein (Nem kell mindig kaviár) című regénye jelentette. Ebből a regényéből film, később pedig egy 13 részes sorozat is készült, a sorozat azonban kicsit sem nyerte el az író tetszését.

Az ezt követő három évtized igen termékeny időszak volt Simmel életében, szinte minden második évben jelent meg regénye. Legtöbb írása valamilyen társadalmi-politikai témával foglalkozik (pl. idegengyűlölet, kábítószer-kereskedelem vagy génmanipuláció), emellett erős pacifizmus és a jó és rossz relativizálása jellemző műveire. Történetei igen ritkán végződnek „happy end”-del. Időnként önéletrajzi elemekkel is találkozhatunk műveiben, erre legjobb példa az Und Jimmy ging zum Regenbogen (S a szivárványhoz útnak eredt…) című regénye, amely egy félzsidó származású bécsi fiú életét mutatja be a háború alatt.

Az 1970-es években a német nyelvterület egyik legismertebb írójává vált, melyhez hozzájárult, hogy a ’60-as ’70-es években sok regényét megfilmesítették. Az irodalomkritikusok azonban sokáig triviális vagy futószalag-íróként jellemezték. Az általános elismerést csak az 1987-es Doch mit den Clowns kamen die Tränen (De a bohócok könnyeznek) című regényével kapta meg. A ’90-es években Svájcba költözött, ezzel egy időben kiadott írásai is ritkulni kezdtek. 2009. január 1-jén, 84 éves korában hunyt el.

Könyvtárunkban az alábbi művei érhetők el:
https://opac3.oik.oszk.hu/hu/record/-/record/authKey/oik-goliat43829/solr?p_auth=GtYnO8AE

Molnár Dorottya

Vélemények

Hozzászólás küldése